Retningslinjer for informasjonskapsler

1. Retningslinjer for informasjonskapsler
1.1 Om informasjonskapsler
Nettsteder bruker smarte og nyttige teknikker for å forbedre brukervennligheten og til å gjøre nettstedet så interessant som mulig for alle besøkende. En av de mest kjente teknikkene omfatter bruk av informasjonskapsler. Informasjonskapsler kan brukes av nettstedeiere eller tredjeparter – som for eksempel annonsører – som kommuniserer via nettstedet du besøker.

Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettsteder lagrer på brukernes datamaskiner. Informasjon i informasjonskapsler kan også brukes til å spore surfingen din på ulike nettsteder som bruker den samme informasjonskapselen.

Informasjonskapsler blir klassifisert i henhold til varighet og hvem som definerer dem.

Vi mener det er viktig at du blir informert om informasjonskapslene som vårt nettsted benytter og hvorfor de blir brukt. Formålet er tredelt: Vi ønsker å garantere personvernet ditt, brukervennligheten og finansieringen av nettstedet vårt på best mulig måte. I det følgende finner du nærmere forklaring om informasjonskapslene som brukt på og via nettstedet vårt, og hvorfor de blir brukt.

2. Hvordan Volvo-konsernet og/eller dets virksomheter og varemerker bruker informasjonskapsler
Volvo-konsernet benytter informasjonskapsler for å samle besøksstatistikk og til å registrere informasjon om dine preferanser når du navigerer gjennom nettstedene. Vårt formål med å benytte informasjonskapsler er å forbedre bruken av nettstedet for deg som besøkende.

3. Informasjonskapsler og deres funksjoner
Ulike typer informasjonskapsler blir brukt til ulike formål.
Under finner du en oversikt over de vanligste typene av informasjonskapsler og hva de blir brukt til.

3.1. Informasjonskapsler for økt
Informasjonskapsler for en økt blir lagret midlertidig i datamaskinens minne mens du surfer på et nettsted, for eksempel for å holde orden på hvilket språk du har valgt. Informasjonskapsler for en økt blir ikke lagret lenge i datamaskinen, og de forsvinner alltid når du avslutter nettleseren.

3.2. Varige eller sporingsinformasjonskapsler
En varig informasjonskapsel lagrer en fil på datamaskinen din over en lengre periode. Denne typen informasjonskapsel har en utløpsdato. Med varige informasjonskapsler kan nettsteder huske informasjon om deg og innstillingene dine til neste gang du besøker dem. Dette gir hurtigere og mer lettvint tilgang siden du, for eksempel, ikke må logge deg på igjen.

Når utløpsdatoen er passert, slettes informasjonskapselen automatisk når du kommer tilbake til nettstedet som opprettet den.

3.3. Førstehånds informasjonskapsler
Disse blir satt opp av det aktuelle nettstedet (det samme domenet som på adresselinjen i nettleseren), og kan bare leses av det nettstedet. Slike informasjonskapsler blir vanligvis benyttet til å lagre informasjon, som for eksempel preferanser, som blir brukt når du kommer tilbake til nettstedet.

3.4. Informasjonskapsler fra tredjepart
Disse blir satt opp av andre domener enn den som vises på adresselinjen i nettleseren, og den kommer fra en annen virksomhet enn nettstedeierens.

Informasjonskapsler som for eksempel blir brukt til å samle informasjon for annonser og kundeinnhold samt for nettstedsstatistikker, kan være «tredjeparts informasjonskapsler».

Siden informasjonskapsler fra tredjeparter gjør det mulig å generere mer omfattende undersøkelser om brukernes surfevaner, blir de ansett for å være mer følsomme sett fra et integritetsperspektiv. Derfor tillater de fleste nettleserne at du justerer innstillingene dine til ikke å godta informasjonskapsler fra tredjepart.

3.5. Flash-informasjonskapsler

Flash-informasjonskapsler (lokalt delte objekter) er små datamengder som nettsteder som bruker Adobe Flash, kan lagre på datamaskinen din.

Flash-informasjonskapsler er en ny metode for å spore bevegelsene dine og lagre mye mer informasjon om deg enn med vanlige informasjonskapsler. En vesentlig ulempe med Flash-informasjonskapsler er at du ikke kan se dem i nettleseren din. De vises ikke i listen over informasjonskapsler som du kan se når du tar en kikk på hvilke informasjonskapsler som for øyeblikket er lagret i nettleseren din. Vanlige HTTP-informasjonskapsler kan ikke lagre mer enn 4 kB data, mens Flash-informasjonskapsler kan lagre opptil 100 kB.

Flash-informasjonskapsler er teknisk sett tilsvarende informasjonskapsler. Nesten alle nettlesere har en Flash-spiller som brukes til å vise Flash-presentasjoner. Et velkjent eksempel på Flash-presentasjoner er videospilleren på videonettstedet YouTube. (Flash-informasjonskapsler blir ikke bare forbundet med YouTube – de brukes på alle nettsteder som benytter Flash-informasjonskapsler.)

Flash-informasjonskapsler har ingen tidsbegrensning. De blir værende der til de blir slettet.

3.5.1 Hva vi benytter Flash-informasjonskapsler til
Volvo-konsernet bruker Flash-informasjonskapsler til innsamling av statistikk og innstilling av lydpreferanser.

3.5.2 Slik kan du deaktivere Flash-informasjonskapsler
Det er ikke mulig å blokkere eller administrere Flash-informasjonskapsler på samme måte i nettleseren, fordi de er lagret på et annet sted. Se panel for globale lagringsinnstillinger under administrasjon av innstillinger på Adobes nettsted.

Du får tilgang til administrasjon av innstillinger fra nettstedet til Adobe, men den kjøres lokalt på datamaskinen din. Nettstedet for lagringsinnstillinger viser alle Flash-informasjonskapsler som for øyeblikket er lagret på datamaskinen din. Du kan slette Flash-informasjonskapsler fra ett og ett nettsted, eller fra alle på én gang. Det er også mulig å øke eller redusere antall kB med informasjon som blir lagret på datamaskinen din.

Ingen Flash-informasjonskapsler vil bli lagret hvis du går til globale lagringsinnstillinger og deaktiverer alternativet «Tillat Flash-innhold fra tredjepart å lagre data på datamaskinen din».

Hvis du vil velge bort Flash-informasjonskapsler fra enkelte nettsteder, kan du gjøre det via administrasjon av innstillinger.

Hvis du deaktiverer Flash-informasjonskapsler, kan vi ikke garantere at alle funksjonene på nettstedet vårt vil virke som de skal.

4. Oversikt over informasjonskapsler som Volvo-konsernet benytter

Navn på informasjonskapsel Formål
Adobe Analytics  
AMCV_###@AdobeOrg Denne informasjonskapselen identifiserer unike besøkende.

Utløpsdato: 2 år
s_cc Denne informasjonskapselen blir satt og lest av JavaScript-koden for å finne ut
om informasjonskapsler er aktivert (bare satt til "Sant").

Utløpsdato: Når nettleseren lukkes
s_sq

Denne informasjonskapselen blir satt og lest av JavaScript-koden når ClickMap-funksjonen blir aktivert. Den inneholder informasjon om den forrige koblingen som brukeren klikket på.

Utløpsdato: Etter besøk

s_vi Denne informasjonskapselen identifiserer unike besøkende

Utløpsdato: 2 år
s_fid Denne informasjonskapselen identifiserer unike besøkende.

Utløpsdato: 2 år
Optimizely  
optimizelyEndUserId Inneholder sluttbrukerens unike identifikator. Den er en kombinasjon av et tidsstempel og et tilfeldig nummer.

Utløpsdato: 10 år
optimizelyBuckets Lagrer informasjon om variasjoner på sidene en besøkende har sett på. Dette sørger for at brukeren konsekvent ser samme variasjon over flere økter.

Utløpsdato: 10 år
optimizelySegments Lagrer informasjon om brukerens målgruppe- og dimensjonsinformasjon (f.eks. nettleser, kampanje, mobil, kildetype, tilpassede dimensjoner.

Utløpsdato: 10 år
optimizelyRedirect Brukes til administrasjon av spesifikke saker i A/B- og målrettingseksperimenter.

Utløpsdato: 10 år
optimizelyPendingLogEvents Brukes til administrasjon av spesifikke saker i A/B- og målrettingseksperimenter.

Utløpsdato: 15 sekunder
Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites Denne informasjonskapselen angis når en besøkende klikker på en modul for invitasjon på spørreundersøkelse. Den brukes for å sikre at den samme invitasjonen ikke brukes på nytt hvis den allerede har blitt vist.

Utløpsdato: 1 år
_hjDonePolls Denne informasjonskapselen angis når en besøkende fullfører en spørreundersøkelse ved hjelp av Tilbakemeldingsundersøkelse-modulen. Den brukes for å sikre at den samme spørreundersøkelsen ikke brukes på nytt hvis den allerede har blitt fylt ut.

Utløpsdato: 1 år
_hjMinimizedPolls Denne informasjonskapselen angis når en besøkende minimerer en Tilbakemeldingsundersøkelse-modul. Den brukes for å sørge for at modulen forblir minimert når den besøkende navigerer gjennom nettstedet ditt.

Utløpsdato: 1 år
_hjDoneTestersWidgets Denne informasjonskapselen angis når en besøkende sender informasjon gjennom Recruit User Testers-modulen. Den brukes for å sikre at det samme skjemaet ikke vises på nytt hvis det allerede har blitt fylt ut.

Utløpsdato: 1 år
_hjMinimizedTestersWidgets Denne informasjonskapselen angis når en besøkende minimerer en Recruit User Testers-modul. Den brukes for å sørge for at modulen forblir minimert når den besøkende navigerer gjennom nettstedet ditt.

Utløpsdato: 1 år
_hjDoneSurveys Denne informasjonskapselen angis når en besøkende fullfører en spørreundersøkelse. Den brukes for å bare laste inn innholdet i spørreundersøkelsen hvis den besøkende ikke har fullført undersøkelsen ennå.

Utløpsdato: 1 år
Google Analytics  
__utmb På noen av våre nettsteder og sider bruker vi Google Analytics til å samle inn data for statistikk. Denne informasjonskapselen fastsetter besøkerøkt.

Utløpsdato: Etter besøk.
__utma Denne informasjonskapselen identifiserer unike besøkende

Utløpsdato: To år fra den ble satt/oppdatert.
__utmz Denne informasjonskapselen sporer trafikkilder og navigering.

Utløpsdato: Seks måneder fra den ble satt/oppdatert.

5. Oversikt over informasjonskapsler fra tredjepart

Navn på informasjonskapsel Formål
__stid
__uset
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
ShareThis er en tredjeparts programvare som brukes på nettstedet for å tillate besøkende å dele anbefalte Volvo-nettsider på sosiale nettverk
Sitester_Nth1695
Sitester_Referrer1695
Sitester_ActiveUserId1695
Sitester_DelayId1695
Vi bruker Sitetester for å vise en undersøkelse til våre besøkende for få mer innsikt om hva de mener om nettstedet vårt.
UID
UIDR
Vi benytter ScorecardResearch nettstedsmerker til å samle inn data, som for eksempel nye i forhold til faste besøkende, tidsstempel, nettadressen og overskriften til nettsiden. ScorecardResearch-merking blir ikke brukt til å identifisere hvilken bruker som besøker en nettside. I tillegg blir data som er samlet inn av ScorecardResearch bare brukt i et oppsummert skjema. Med andre ord står det ikke i rapportene som er opprettet fra disse dataene at Datamaskin 1 gikk fra Nettsted A til Nettsted B og til Nettsted C. I stedet for vil rapportene alltid være basert på en hel samling av ulike datamaskiner, som betyr at rapportene vil inneholde informasjon som "67 % av hele Internett-populasjonen gikk til Nettsted A", eller "35 % av de som gikk til Nettsted A besøkte også Nettsted B".
demdex Denne informasjonskapselen brukes av Adobe Analytics for å identifisere en unik besøkende på tvers av domener. demdex-informasjonskapselen angis i et tredjeparts demdex.net-domene i nettleseren. Dette domenet er separat fra nettstedet brukeren besøker for øyeblikket.


6. Administrasjon av informasjonskapsler

6.1 Slik viser du informasjonskapsler

Siden informasjonskapsler er vanlige tekstfiler, kan de leses med de fleste tekstredigerings- eller ordbehandlingsprogrammer. Du kan klikke på en informasjonskapsel for å åpne den. Nedenfor finner du en oversikt over koblinger til hvordan du kan vise informasjonskapsler i ulike nettlesere. Hvis du bruker en annen nettleser, kan du se den aktuelle nettleserens egen informasjon om informasjonskapsler. Hvis du bruker en mobiltelefon, finner du mer informasjon i brukerveiledningen.

Firefox
https://support.mozilla.org/en-US/kb/cookies-information-websites-store-on-your-computer

Chrome
https://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647&topic=14666&ctx=topic

Internet Explorer 8–10
http://windows.microsoft.com/en-US/internet-explorer/delete-manage-cookies


6.2. Deaktivering/aktivering eller sletting av informasjonskapsler
Du kan begrense eller blokkere informasjonskapsler via innstillingene for nettleseren.

Hvis du ikke vil at nettsteder skal plassere informasjonskapsler på datamaskinen din i det hele tatt, kan du tilpasse nettleserinnstillingene slik at du blir varslet før en informasjonskapsel blir plassert. Du kan tilpasse innstillingene tilsvarende slik at nettleseren din avviser alle informasjonskapsler, eller bare informasjonskapsler fra tredjepart. På samme måte kan du fjerne hvilke som helst av informasjonskapslene som allerede er plassert. Vær oppmerksom på at du må tilpasse innstillingene for hver nettleser og datamaskin som du bruker.

Vær oppmerksom på at hvis du ikke vil ha informasjonskapsler, kan vi ikke lenger garantere at alle funksjonene på nettstedet vårt vil være tilgjengelige. Noen funksjoner kan forsvinne, og du vil eventuelt ikke lenger kunne besøke visse nettsteder. Selv om du avviser informasjonskapsler, betyr ikke det at du ikke lenger får noen annonser. Forskjellen er at annonsene da ikke lenger vil være skreddersydd til dine interesser og de vil bli gjentatt hyppigere.

Hver nettleser har sin egen metode for å tilpasse innstillingene. Ved behov, kan du sjekke "hjelp"-funksjonen til nettleseren for å foreta de riktige innstillingene.

For å deaktivere informasjonskapsler på mobiltelefonen finner du mer informasjon i brukerveiledningen.

Du kan lese mer om informasjonskapsler på Internett på http://www.aboutcookies.org/

7. Andre/uforutsette informasjonskapsler
Tatt i betraktning hvordan Internett og nettsteder fungerer, har vi ikke alltid kjennskap til informasjonskapsler som blir plassert av tredjeparter via vårt nettsted. Dette gjelder særlig i tilfeller hvor nettsiden vår inneholder såkalte innebygde elementer: tekster, dokumenter, bilder eller korte videoer som er lagret hos en annen part, men vist på, i eller via vårt nettsted.
I tilfelle du skulle komme over informasjonskapsler på dette nettstedet som vi ikke har ført opp ovenfor, vil vi gjerne få vite det. Alternativt kan du kontakte den aktuelle tredjeparten og spørre om hvilke informasjonskapsler de plasserer, hvorfor de gjør det, informasjonskapselens levetid og hvordan de har garantert ditt personvern.

8. Kontakt
Vi må eventuelt tilpasse disse retningslinjene fra tid til annen, som kan skyldes endringer i nettstedet vårt eller forskrifter om informasjonskapsler. Vi er berettiget til å endre innholdet i retningslinjene og informasjonskapslene som er oppført, til enhver tid og uten forvarsel. Du kan besøke denne nettsiden for å se den siste versjonen.

Hvis du fremdeles skulle ha spørsmål og/eller kommentarer, kan du kontakte oss her.
Desember 2012